Παραγωγική διαδικασία


Τα ξηρά σύκα «Ταξιάρχης Β. Εύβοιας» προέρχονται από συκόδεντρα της ποικιλίας Σμυρνέικη που καλλιεργούνται αποκλειστικά μέσα στη γεωγραφική ζώνη που καθορίζεται επακριβώς από τις κοινότητες Ταξιάρχη, Νέος Πύργος, Αγ. Γεώργιος, Ωρεοί, Ιστιαία, Καμάρια, Καστανιώτισσα.
Ησυλλογή, επεξεργασία, μεταποίηση και συσκευασία των ξηρών σύκων «Ταξιάρχης Β. Εύβοιας» γίνεται εντός της ως άνω καθοριζόμενης ζώνης.
Τα ξηρά σύκα «Ταξιάρχης Β. Εύβοιας» πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) να προέρχονται από συκόδεντρα της ποικιλίας Σμυρνέικη που καλλιεργούνται υποχρεωτικά στην παραπάνω οριοθετειμένη «Γεωγραφική Ζώνη» και στα οποία εφαρμόζονται ανελλειπώς όλες οι παραδοσιακές καλλιεργητικές φροντίδες των συκοκαλλιεργητών τηςπεριοχής, δηλ.: όργωμα και λίπανση (οργανική ή ανόργανη) τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κλαδοκάθαρο Δεκέμβριο-Ιανουάριο, δεύτερο όργωμα το Φεβρουάριο, 1-2 φρεζαρίσματα το Μάιο-Ιούνιο και ισοπέδωση του εδάφους των συκεώνων πριν τη συκγομιδή.

Η συλλογή των σύκων γίνεται με το χέρι, αφού προηγουμένως τα ώριμα ή υπερώριμα σύκα έχουν πέσει πάνω σε δίχτυα τα οποία βρίσκονται 70 cm πάνω από το έδαφος σε ημερήσια βάση.
Η συγκομιδή-διαλλογή-παραλαβή σύκων διέπονται από οδηγίες-κανονισμούς τους οποίους εκδίδει ο Συνεταιρισμός.

Η πρώτη διαλλογή σύκων γίνεται από τους συκοπαραγωγούς, χρησιμοποιούνται για εμπορία μόνο τα ευμεγέθη σύκα (45-55 τεμ./κιλό). Απομακρύνονται τα ακατάλληλα για εμπορία σύκα (απόσυκα). Ακολουθεί η λεύκανση των σύκων που γίνεται σε ειδικούς κλίβανους με το κάψιμο άνθους θείου. Τα σύκα τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα σε μία στρώση μέχρι πληρώσεως του όγκου των κλιβάνων. Για τη λεύκανση χρησιμοποιούνται 400-800 gr. θείου (so2) διαρκεί από 1-2 ώρες ανάλογα με το βάρος των σύκων και την ποσότητα του θείου.

Αμέσως μετά τη λεύκανση των σύκων ακολουθεί η ξήρανση τους σε ειδικές «λιάστρες» όπου παραμένουν από 9-12 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η οριστική διαλλογή των σύκων μετά την ξήρανση σε Α’ η Β’ ποιοτική κατηγορία γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταχιάρχη με κριτήρια το μέγεθος, ωριμότητα, περιεκτικότητα σε συκόμελο, μηχανικές ή εντομολογικές βλάβες του φλοιού, ευρωτάσεις κ.λπ. Στη συνέχεια τοποθετημένα σε πλαστικά κιβώτια προωθούνται για απεντόμωση με βρωμιούχο μεθύλιο.
Μόνο απεντομωμένα σύκα διατίθενται στα συσκευαστήρια για μεταποίηση και τυποποίηση.Η μεταποίηση και η τυποποίηση γίνονται σε ειδικά συσκευαστήρια - τυποποιητήρια, εφοδιασμένα με άδεια λειτουργίας των αρμοδίων κρατικών αρχών σύμφωνα με όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής των τροφίμων Εθνικούς και Κοινοτικούς.

Τα ξηρά σύκα εμβαπτίζονται σε ειδικά πλυντήρια νερού 60° - 70° για 1-3 min. Κατά τη πλύση απομακρύνονται από την επιφάνεια των σύκων διάφορα ξένα σώματα και εκπλύνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τα υπολείμματα θείου από τη λεύκανση.
Μετά το πλύσιμο των ξηρών σύκων ακολουθεί το στράγγισμα. Τα σύκα τοποθετημένα σε πλαστικά κιβώτια, στοιβάζονται ανά 20-30 κιβώτια και τοποθετούνται μαζί σε νάυλον περιέκτες που κλείνουν αεροστεγώς για 2-3 ημέρες μέχρι να στραγγίσουν.

Ακολουθεί η συσκευασία των σύκων σε διάφορες αποδεκτές από το εμπόριο συσκευασίες. Οι μικροσυσκευασίες περιλαμβάνουν συνήθως πακέτα των 250gr., 500gr., 1000gr., ενώ οι μεγάλες συσκευασίες γίνονται σε χαρτοκιβώτια των 5 και 10 κιλών.


  • 6/2/2008
    Ο νέος μας δικτυακός τόπος είναι online!
1204324393.jpg
1204324414.jpg
1204324433.jpg